Besparen op boodschappen

Bij vaste lasten denkt iedereen aan huur, verzekering of andere verplichte maandelijkse terugkerende kosten. Je boodschappen horen natuurlijk ook bij  je maandelijkse uitgaven, alleen deze zijn variabel. De ene maand iets minder, de andere iets meer. Vandaar dat deze niet onder de noemer “vaste lasten” hoort. Hier valt dus op te besparen. Hoe kan ik het beste te werk gaan om dit te realiseren.

In een eerder artikel in deze rubriek “over mijn vader” heb ik je al een aantal tips gegeven hoe hij daar mee omging. Ik wil je nog een manier geven die wij nu toepassen. Ik moet toegeven dat dit niet mijn eigen idee is. Mijn vrouw las dit ergens in een Libelle. Voor elke uitgave die je in een huishouding hebt wordt een potje gemaakt. Of stop het in een enveloppe. Samen bepaal je dan een x-bedrag.

Uitgavenlijst

Boodschappen

Uitgaan/bioscoop

Kleding

Calamiteiten

Sparen

Je kunt hier zelf natuurlijk nog een aantal aan toevoegen.

Je gaat nu eerst bedenken wat je in elke enveloppe doet. Wij hebben het zo gedaan. €300,- voor naar de winkel. Uitgaan/ bioscoop €40,-. Kleding €40,-. Calamiteiten €50,- en €50 voor de spaarrekening. Met deze uitgaven zijn we vorig jaar oktober 2017 begonnen en we zien nu na een aantal maanden, dat in ons geval het calamiteiten potje leeg is . De auto kapot en de wasmachine. Ook de spaarrekening moesten we hierdoor gedeeltelijk aanspreken.

De onvoorziene kosten pot hebben we nu iets omhoog gegooid met €20,- en kledinggeld 1 keer overgeslagen. Zo kun je elke maand jouw uitgaven aanpassen. Sinds kort hebben we ook nog een nieuwe rubriek toegevoegd “Vakantie”. Uiteraard kun je ook je vakantiegeld hiervoor aanspreken in mei. Toch vinden wij dat dit bijvoorbeeld leuk gebruikt kan worden voor de eerste paar dagen, zodat je niet gelijk een paar honderd euro kwijt bent van je rekening.