Praktijkvoorbeeld geld lenen Interbank

Een goede kennis van mij sloot in 1993 een lening af bij de Interbank. De rente was iets minder dan 10% en je loste wat af, dus dat zou zo weer vereffend zijn. Door privé omstandigheden kwam het geleende bedrag hoger uit dan in eerste instantie was voorzien. Door verschillende geldschieters te vergelijken, pakte hij er de in zijn ogen goedkoopste tussen uit.

“Inmiddels zat ik al op een totaal geleend bedrag van € 35000 en kwam steeds dieper in de financiële ellende te zitten. Want ja mijn pinpas was zo gemakkelijk. Die gaf me net wat meer bestedingsruimte. En je neemt dan niks meer op totdat…… je auto kapot gaat en je hem moet vervangen en je ziet een mooie auto staan voor 6000 bij een garage in Utrecht”

Verkoper            : Hoe wilt u betalen?

Mijn vriend        : Kan ik een regeling treffen?

Verkoper            : Geen probleem ik maak zo een lening voor u klaar.

Mijn vriend        : Maar ik heb al een lening.

Verkoper            : Bij welke bank zit u?

Mijn vriend        : Bij de Interbank.

Verkoper            : Dat is toevallig, ik ben intermediair voor die bank.

Mijn vriend        : En wat houdt dat in?

Verkoper            : Dat dit geen issue is. U kunt snel geld lenen. We passen uw contract aan, verhogen deze, en u heeft uw auto vanmiddag nog.

Inmiddels was de schuld van mijn vriend opgelopen tot € 43000. Dat betekende: niets meer aflossen en alleen maar rente (350 euro per maand) betalen. Uit navraag bleek dat hij het aflosgedeelte kon veranderen, maar dat daardoor het schuldbedrag per maand nog hoger zou worden. Om uit deze boze droom te komen heeft hij wederom een tal “banken” benaderd. Deze financieringsmaatschappijen vertelden hem dat Interbank nooit zoveel geld hadden mogen lenen, gezien zijn inkomen. In 10 jaar tijd heeft hij ongeveer hetzelfde, geleende bedrag, terugbetaald zonder ook maar 1 cent aflossing. Dit heet een aflosvrij krediet, zo blijkt nu. Wie bedenkt ‘t.
Naïviteit ten top van mijn vriend zult u zeggen en ja: je doet het altijd zelf.Maar een waarschuwing en kennisgeving van de gevolgen was zeker op z’n plaats geweest. Zorgplicht heet dat. Als toen iemand had gemeld dat 20 jaar later nog steeds dezelfde restschuld over bleef…………

Praktijkvoorbeeld geld lenen Interbank

Reacties:

Andries 27-12-2013

Ja dit zal veel mensen zijn overkomen, en nog. Dit lijkt op een doorlopend krediet, elke maand er geld uithalen en niks aflossen. Interbank heeft nagelaten om dit te vertellen, toch had hij hier zichzelf beter in moeten verdiepen. Vooral omdat dit een lening is waar hij zijn hele leven aan vast zit. Voor hem te laat, voor anderen een nuttig artikel.

Pieter 02-01-2014

De overheid zou degene met schulden kunnen helpen. De rente is laag en toch betalen velen een lening met een hoog rente percentage. Vaak kunnen deze personen geen andere lening meer oversluiten. Dus dan toch maar blijven betalen.
De overheid zou ook kunnen zeggen betaal het gangbare rente percentage en wat je meer overhoudt dient te worden besteed aan extra aflossing. Het kost de overheid geen cent. De banken krijgen hun geld terug en degene die de lening heeft is eerder van zijn of haar schuld af. Geen schulden betekent weer meer geld voor consumptie.

Raymond 08-01-2014

Ik begrijp niet dat de regering het zover heeft laten komen. Maar ik begrijp ook niet waarom een “volwassen persoon” het zover heeft laten komen Op het moment dat er geen controle meer is, dan is het einde zoek zoals blijkt uit bovenstaand verhaal. Aan de andere kant is er natuurlijk een  partij die het wel verrekte makkelijk wordt gemaakt door de overheid om hem zoveel te kunnen lenen.

Bernadette 23-01-2014

Toevallig stuitte ik op dit verhaal en wilde hier zeker op reageren. Ook in mijn kennissenkring is iets vergelijkbaars overkomen. Zo blijkt toch elke keer dat er mensen zijn, die het wiel opnieuw willen proberen uit te vinden ondanks de vele voorbeelden die laten zien dat je hiervan zou moeten leren. Waarom? Het is mij onduidelijk. Ook wil ik bij deze u bedanken voor de informatie en u complimenteren met uw website.

Frits 12-02-2014

Ik vind wel dat de schuld van het uit de hand lopen van de financiën volledig bij de kredietverstrekker wordt gelegd. Die doet inderdaad dingen niet goed, maar de persoon in kwestie heeft toch ook een eigen verantwoordelijkheid? Hij moet toch zelf ook weten dat schulden maken geld kost? Dat hij niet op de pof kan leven? Dat, als je schulden maakt, je ook moet aflossen? Hoe eerder je van schulden af bent hoe beter. Dit is iets dat iedereen in de opvoeding meekrijgt. Ik vind dat niet helemaal eerlijk weergegeven.

Gert 19-02-2014

Goede zaak dat mensen die geld willen of moeten lenen, kunnen lezen wat de valkuilen zijn. Altijd goed om een moment stil te staan bij de financiële situatie waarin je terecht kunt komen. De zaak verergert als je even niet op let.

Dus: Keep up the good work!!

John 30-06-2014

De zaak is opgelost. Een familielid heeft Interbank in 1 keer afbetaald. Nu kan mijn vriend het verschuldigde bedrag maandelijks aan zijn oom terug betalen. Het mooie van “Particulier geld lenen” is dat hier geen rente over betaald hoeft te worden. Eind goed, al goed. Bedankt nogmaals voor de vele reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *