Verschil hypotheek met of zonder BKR

Heeft u een krediet (lening) open staan op uw creditcard, bankrekening of als persoonlijke lening? Dit betekend dat u bekend bent bij het Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Als u een krediet afsluit bij een bank, dan wordt u automatisch ingeschreven bij het BKR. Als u geen betalingsproblemen heeft is er niets mis met een BKR-registratie. De meeste Nederlanders zijn bij het BKR bekend met een positieve notering.

Een positieve notering betekend dat u eerder nog geen betalingsproblemen heeft gehad bij leningen. Voor meer inhoudelijke informatie over hoe jij het maximale uit je hypotheek kan halen met een BKR, is het verstandig om een hypotheekadviseur te zoeken. HypotheekAdvies.nl vergelijkt verschillende hypotheekadviseurs naar uw wensen en behoeften, zodat u de hypotheekadviseur vindt die het beste bij u past.

Wanneer wordt een positieve notering een negatieve notering?


Als u een betalingsachterstand oploopt, dan kan dit gemeld worden door de bank bij het BKR. Wanneer dit wordt gemeld krijgt u een code achter uw naam met een A voor achterstand of een H voor herstel. Dit gebeurt vaak pas na twee tot vier maanden na het oplopen van het krediet. Op dit moment heeft u een negatieve notering achter uw naam geregistreerd staan. De bank geeft altijd een waarschuwing, voordat zij het BKR gaan inlichten. Als het krediet is afgelost blijft de melding van het BKR nog vijf jaar zichtbaar.

Maximale hypotheek zonder of met BKR
Het belangrijkste effect van een negatieve BKR registratie is dat je maximale hypotheek omlaag zal gaan. De bank neemt namelijk uw leningen in overweging bij het bepalen van uw maximale hypotheek. Dit is belangrijk voor de bank, omdat het afbetalen van uw leningen uw maandlasten beïnvloed. Het BKR geeft een duidelijk overzicht van alle schulden aan de bank.

Uw maximale hypotheek is niet alleen gebaseerd op openstaande kredieten ook wordt het inkomen van u en eventueel het inkomen van uw partner meegenomen in deze berekening. Daarnaast worden financiële verplichtingen zoals een studieschuld en alimentatie ook meegenomen. Echter, worden deze financiële verplichtingen op een andere manier gewogen.

Heeft u behoefte aan uitgebreid advies om uw maximale hypotheek te berekenen? Zoek dan een hypotheekadviseur die bij u past.