Geld sparen voor later

Geld sparen voor later, maar hoe?

Waarom sparen wij eigenlijk voor later. Wat zou de reden hier van kunnen zijn. Is jouw pensioen niet toereikend. Wil je wat achterlaten voor je kinderen of wil je dan nog een wereldreis maken? Hoe het ook zij, iedereen wil er zeker van zijn dat je niet op een houtje hoeft te bijten op je ouwe dag.

Mijn drijfveer is zoveel aan de kant te zetten dat je vijf jaar eerder kunt stoppen met werken. In mijn geval als ik 62.5 ben. Zomaar bij je huidige baas weg stappen is toch niet zo eenvoudig dan ik dacht. Stel je zelf eerst maar eens een paar vragen.

  • Hoeveel verdien ik per jaar
  • Kan ik misschien een betaalde hobby uitvoeren
  • Heb ik dan nog een auto
  • Kan ik met wat minder toe
  • Heb ik dan nog kinderen die ik moet onderhouden
  • Werkt je vrouw dan nog
  • Heb ik spaargeld

Ga van een fictief bedrag uit

Voor het gemak ga ik even van een fictief bedrag uit. Laten we zeggen €30.000,- per jaar.

Ik heb een betaalde hobby die ik nog kan uitbreiden. Ik hoef geen kinderen meer te onderhouden. Heb al een beetje spaargeld en kan nog 10jaar lang elke maand plusminus €200,- op zij leggen. Dit zou uitkomen op €24.000,-. Met de klusjes die ik er nu al bij heb schat ik ongeveer nog eens €5000,-

Als ik een geschat bedrag van €6000,- per jaar voor alle kinderen bereken, dan zou ik als ik de leeftijd bereik dus kunnen volstaan met €25.000,- per jaar. Uiteraard is dit voor iedereen weer verschillend en voor mij zijn dit ook ongeveer bedragen. Sommige dingen kun je nou eenmaal niet precies inschatten. Wij zouden in ieder geval het eerste jaar al met gespaarde bedrag makkelijk kunnen overleven.

Als je hier voor kiest, moet je dan nu al weten of dit kans van slagen heeft? Nee, ik denk het niet. Je moet het gewoon doen. Als je het niet probeert dan zal je ’t nooit weten. Ik ga er voor, het kan nu nog. Gelukkig staat mijn partner er volledig achter. De enige voorwaarde die zij stelt, is dat we nog lang kunnen genieten van onze gezondheid en vrije tijd. Dit moet geen probleem zijn. Succes!

In de “Bespaar verdien rubriek” vind je misschien nog een aantal ideeën.