Waar kan ik geld lenen

Situatie

In deze clausule staat er één vraag centraal: waar kan ik geld lenen.
Het voorbeeld dat hier bij betrokken wordt, gaat over een meneer die een succesvol bedrijf had, namelijk een eenmanszaak. Het bedrijf bestond uit een winkel met een kleine opslagruimte. De artikelen waar de ondernemer in handelde waren:

  • Kleding,
  • Accessoires,
  • Schoenen,
  • Cadeaubonnen (meerdere aanbieders).

Toen het bedrijf begon, liepen de zaken goed en beschikte de eigenaar over meerdere vaste klanten. Maar toen de economische crisis dichterbij kwam, bleven de klanten weg en ontdekte de ondernemer dat andere winkels in zijn branche zijn klanten hadden overgenomen.

De ondernemer was genoodzaakt zijn prijzen te verhogen, wat er voor zorgde dat er nog minder mensen over de vloer van zijn winkel kwamen.

Rekeningen stapelden zich op en de vraag: waar kan ik geld lenen, kwam voor de eigenaar steeds dichterbij.Opties

De keuzes waar de ondernemer over beschikte waren beperkt.

Zo kreeg hij aanbiedingen van familie en vrienden (onderhandse lening). Hier maakte de man geen gebruik van, om schaamte en schulden te voorkomen.

Toch kon de man er niet om heen. Hij moest met geld over de brug komen, aangezien hij aansprakelijk gesteld kon worden met zijn privévermogen. De vraag: waar kan ik geld lenen, bleef de man bezig houden.

Banken zagen geen brood meer in het bedrijf en weigerden zijn verzoeken bij voorbaat af. Dit betekende dat de eigenaar van de winkel richting een faillissement ging. Ook online geld lenen was een optie, maar die was zo onaantrekkelijk voor de man (gezien de rente), dat hij anders alleen maar dieper in de schulden terecht zou komen.