Geld besparen volgens pa

Geld besparen volgens pa

Mijn vader zei altijd “geld moet rollen, ’t liefst jouw kant op”. Ik snapte nooit wat hij hiermee bedoelde, dus heb dit hem gevraagd. Ik was toen 11 of 12 denk ik. Als je geld wilt besparen dan moet je hier tijd en energie in steken. Tweede product halve prijs, derde gratis en 10% extra korting, dat soort zaken lette hij op.

Na alle reclamefolders doorgespit te hebben, stapte hij op zijn fiets en sneupte vervolgens weloverwogen alle supermarkten af. Door deze besparing toch weer een pakje Van Nelle “gratis” zei hij dan, als hij weer thuis kwam.

“Tijd kost geen geld, mits je er maar zuinig mee omgaat”, nog zo’n uitspraak. Veel bekenden kwam hij  op zijn route tegen. Wat gelijk in zijn dagelijkse missie meegenomen kon worden en als extra voordeel beschouwd werd. Gelijk had ie.

Wat te doen

We nemen de eerste onder de loep, tweede product halve prijs. Voorbeeld: 1 krat bier kostte ƒ 13,-. 2e halve prijs. Een winst van ƒ 6,50 toch pa? Dat zou je denken, echter “die week daarvoor” was dat krat nog ƒ 11,90. Dus eigenlijk is je verdienste dan ƒ 4,30. Wat toch, psychologisch gezien net even anders klinkt.

Derde gratis. Deze is interessant. Dit houdt in 6 halen 2 gratis. Natuurlijk moest hij weer anders dan anders en haalde 9 pakken Kanis en Gunnink. Ook nu moest ik het weer met hem eens zijn, het zat tenslotte vacuüm verpakt en er kon weer iets in de kar wat “niet betaald” hoefde te worden.

Elke woensdagmorgen  kwam dezelfde knappe dame onze reclame brengen. Ik was er die ochtend eerder bij dan mijn vader en mijn oog viel gelijk op het voorblad: Achterham 25% extra. Hier moet ik iets mee kunnen dacht ik en had nog even tijd, want hij ging rond 10 uur altijd weg. De plaatselijke Super was op loopafstand en ik had mijn plan getrokken.

Na thuiskomst legde ik mijn bedenksel op de keukentafel. Kijk pa 4 pakken achterham 1 helemaal voor nop. En ik kwam Jan ook tegen, we gaan vanmiddag voetballen. Goed zo jonge dat komt goed uit, antwoordde hij verrassend. 12 uur uitsmijter ham, 6 uur nasi met ham en vanavond rolletje ham met augurk en Loes, de kat, lust ook wel een gratis plakje.

Tegenwoordig lijkt het wel eens alsof levensgenieten en zuinigheid twee uitersten zijn. Maar mijn vader combineerde ze juist. Door creatief en slim om te gaan met het beschikbare geld, verhoogde hij zijn levensgeluk en dat van anderen. Hij deed dat bovendien met plezier en humor. En dat maakt hem tot een authentieke levenskunstenaar.