Lening Oversluiten

Betekenis van een lening oversluiten

Een lening oversluiten houdt in dat u voor één of meerdere leningen een nieuwe lening kan afsluiten. Met deze vorm van krediet betaal je een huidige lening af. Dit kan bij een aanbieder waar u al krediet heeft afgesloten, maar dit kan ook bij een andere aanbieder. Met een lening oversluiten is de kans groot dat u de maandlasten verkleint en dat uw nieuwe lening beter bij u past dan uw huidige. Het oversluiten van krediet zit echter complex in elkaar, zo is er soms sprake van een boeterente en kunnen er ook regels zijn wat betreft het uitstappen bij een lening. Daarom is het verstandig om een gedetailleerd beeld te hebben van het oversluiten van een lening. Waarom sluit je een lening over? Welke leningen kun je over het algemeen oversluiten? Met welke voorwaarden moet je rekening houden bij het oversluiten? En hoeveel kost het oversluiten van krediet?

Waarom zou u een lening oversluiten?

De belangrijkste reden om een lening over te sluiten is dat je over het algemeen goedkoper uit bent met een lening oversluiten. Het goedkoper maken van een lening kan gelukkig redelijk eenvoudig en snel. Wanneer u ervoor kiest om uw lening over te sluiten tegen een lagere rente, dan kunt u al eenvoudig tientallen of honderden euro’s besparen. Verschillende aanbieders bieden de laagst mogelijke rentes aan die in markt te verkrijgen zijn. Het is daarom verstandig om verschillende banken en leningen te vergelijken. Voor het oversluiten van uw lopende lening betaalt u bij veel instanties geen extra kosten, zoals afsluitkosten.

Welke leningen kunt u oversluiten?

Er bestaan verschillende soorten leningen, van verschillende soorten kredietverstrekkers, met verschillende bijkomstige rente, looptijd en kosten. In bijna alle gevallen bieden ze verschillende soorten leningen aan, zoals persoonlijke leningen en een doorlopend krediet. Een lening oversluiten geldt voor de volgende leningen:

  • Persoonlijke lening en Doorlopend krediet van bijvoorbeeld ING, Rabobank, ABN-AMRO, Santander, Finqus, Interbank, Defam, Nationale Nederlanden en Qander
  • Roodstanden op de betaalrekening van banken als ING, Rabobank, ABN-AMRO of SNS
  • Credit Card van Mastercard, VISA of ICS
  • Verzendhuiskrediet zoals Wehkamp, Neckermann en Otto

Waar moet je op letten bij een lening oversluiten?

Houd ‘Risk Based Pricing’ in de gaten

Risk based pricing is in het Nederlands ‘rente naar risico’. Sluit je een lening af op basis van risk based pricing, dan kijkt de kredietverstrekker voor het bepalen van de rente naar jouw persoonlijke situatie.

Vergelijk verschillende soorten leningen

Een lening vergelijken geeft je meer inzicht en overzicht over de gemiddelde hoogte van looptijden, rentes en aflossingstermijnen.

Check de voorwaarden

Ook de voorwaarden kunnen nogal verschillen tussen verschillende aanbieders. Zorg daarom dat u altijd precies weet waar u voor tekent. Wat als u bijvoorbeeld vervroegd uw lening wilt aflossen? Kan dat dan kosteloos? En wat als u wilt overstappen van soort lening?

Hoeveel kost het oversluiten van de lening?

Voor het oversluiten van een lening kan het zijn dat je een vergoeding moet betalen. Deze vergoeding betaal je omdat je de lening eerder aflost dan was afgesproken. Daardoor krijgt de aanbieder minder rente dan waar hij op gerekend had. Dit noemen we de te betalen vergoeding. Hoe hoog de vergoeding is die je moet betalen hangt van meerdere factoren af, bijvoorbeeld of de huidige rente hoger of lager is dan jouw rente en de resterende looptijd van je rentevaste periode.

Als je bijna aan het einde van de rentevaste periode bent, is het voordeliger om over te sluiten dan wanneer je nog aan het begin van deze periode bent. Let daarom op wanneer je rentevaste periode bijna is afgelopen. Als de rente op dat moment erg laag is, kan het verstandig zijn alvast over te sluiten. Je aanbieder kan je vertellen of en hoe hoog de vergoeding is die je eventueel moet betalen. Ook moet de verstrekker transparant zijn op welke manier de te betalen vergoeding wordt berekend.

Tips voor het afsluiten van een lening

  • Doorlopend krediet kun je kosteloos aflossen
  • Controleer of de kosten van het oversluiten van een lening de moeite waard zijn
  • Een kortere looptijd is voordeliger qua kosten dan een lange looptijd